Pásztói Asztalitenisz Club

Moszkvai élménybeszámoló

A VB előtt 2 nappal utaztam ki Moszkvába, mint játékvezető, hogy a nulladik napon részt vegyek az AUT (Advanced Umpire Training) kurzuson és megcsináljam a Blue Bagde vizsgámat. Magára a tanfolyamra úgy érkezett mindenki, hogy a szabályokat és az eljárásokat tudja, így az oktatáson ezekről nem is nagyon volt szó. csak azt tárgyaltuk, hogy miért is van szükség a Blue Bagde szintre. Erre felettébb egyszerű a válasz.

Minden nemzetnél máshogy oldják meg a játékvezető képzést és a vizsgákat. Nálunk a második és első osztályú minősítésű játékvezetőket a megyei szövetséget képzik ki tanfolyam segítségével, vagy anélkül és utána nem nagyon jutnak szerephez, mert az NB1 alatt nincs játékvezetés. Az országos és nemzetközi vizsgák előtt általában van pár hetes felkészítés , ahol szabályismereti kérdésekkel foglalkoznak. Viszont nem elég a szabályok alapos ismerete, tudni kell őket használni is. Erre volt jó a másfél éve is csinált gyakorlati értékelés is az évi elméleti vizsga mellett. Ezt rendszeresíteni kellene. Maga a Blue Bagde is erre épül. Az elméleti vizsga után gyakorlatban is értékelik a játékvezetőt.

Az elméleti vizsga alapjában véve nem is lenne nehéz, hiszen itt is, mint az országos és nemzetközi vizsgán csak a megfelelő választ kell kiválasztani a felsoroltak közül. A nehézség az angolban rejlik, mert 60 kérdésre 60 perc áll rendelkezésre és a kérdéseknél az összes válaszlehetőséget végig kell olvasni, mert ha nem, akkor könnyen a rosszat jelöli be a vizsgázó.

A gyakorlati értékelés a versenyen történik. A 8 napos verseny alatt folyamatosan 100%-ot kellett nyújtani, mert nem tudtuk mikor értékelnek. Az első 4 nap Petővári Attilával voltam párban, akivel jó volt együtt vezetni. A verseny hátralevő részében naponta cserélődtek a partnereim, ami jó ötlet volt a szervezők részéről, mert mindenkivel együtt kell tudnod jól dolgozni. Volt szerencsém együtt vezetni orosz, iráni és maláj játékvezetővel.

Az értékeléseket és az írásbeli eredményét csak a verseny végén közölték. Az írásbeli 53 résztvevőből 7 illetőnek sikerült és nagyon örülök, hogy a hétben az én nevem is szerepel. A versenyen kétszer kerültem értékelésre és mind a kettő alkalommal megfeleltem az elvárásoknak. Még további 2 pozitív értékelés kell és én is csatlakozhatom a magyar blue badge-es táborhoz.

A világbajnokságon a hangulat fergeteges volt és a magyarok szép teljesítményt értek el. A lányok a 7., míg a fiúk a 8. helyet szerezték meg, ami ebben a népes mezőnyben nagyon szép teljesítmény. Külön ki kell emelni Kosiba Dani teljesítményét, aki a versenyen több TOP100-as játékost is legyőzött.

A versenyről és Moszkváról képek a galériában találhatóak.

0 Shares