Pásztói Asztalitenisz Club

Szakmai beszámoló 2018

A Pásztói AC 2018. évi tevékenységéről

Egyesületünk 20 éve tölt be meghatározó szerepet Pásztó sportéletében. 2003.04.18-tól vagyok az egyesület elnöke, azóta működik ez az elnökség minden törvényi előírásnak megfelelően. Akkor 1000 Ft volt a tagdíj. 2011.12.27-től Kosztovics Ottó javaslatára 2000 Ft-ra emeltük, de a tanulóknak meghagytuk az 1000 Ft-ot. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon baráti összeg, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti kluboknál 5000 Ft a havi tagdíj. 14 fővel indult az egyesület. Kinőtt két generáció. Kosztovics Zsolt, Bencsik Zoltán, Nagy Csaba távozása után is a mostani létszámunk 21 fő. Ez azt jelenti, hogy majdnem megduplázódtunk.

Fennállásunk alatt több helyszínen megfordultunk. Kezdtük a Gyogyóban az edzéseket, ahol már a végén horribilis összeget fizettünk a teremért. Onnan a sportpályára vezetett az utunk. Ott jó körülményeket alakítottunk ki magunknak kedvező árért. Ezt sajnos Rudi nem sokáig tolerálta. Most már jó pár éve a gimnázium tornaterme az otthonunk. Mikor ide kerültünk mindent megtettünk azért, hogy otthonosan érezzük magunkat. Kifestettünk, megjavítottuk a világítást, kipótoltuk a hiányzó, ill. nem világító neonokat. Sikerült elérnem, hogy évi 201.000 Ft terem díjat fizessünk, ami gyakorlatilag heti 2 óra edzés időt fedez a valódi 5-tel szemben. Jelenleg szeptember 1-ig van szerződésünk, mert Herczegné addig lesz igazgató, utána nyugdíjba megy. Nem tudom az új igazgatóval majd milyen díjat sikerül kialkudni.  Szabó Zsolttal (igazgatóhelyettes a Zsigmond Ált. Iskolában) közös tervünk, hogy a mostani tornatermük mellett legyen egy állandó ping-pong terem. Állami támogatás van rá, a tervek elkészültek, most folyik a közbeszerzés. Bízunk benne, hogy jövőre elkészül és végleg megoldódnak terem problémáink.

Fennállásunk óta számos elismerésben volt részünk. Többségét a helyi Önkormányzattól kaptuk.
2003. Bencsik Zoltán az év ifjúsági sportolója
2004. Kosztovics Zsolt az év ifjúsági sportolója
2005. Dudás Balázs és Bencsik Gergely különdíj a kimagasló asztalitenisz eredményeikért
2007. Bencsik Gergely oklevél kimagasló sporteredményeiért
2009. Pásztói AC Pásztó város sportjáért díjat kapott
2011. Bencsik Gergely Nógrád megye Önkormányzatától az év legeredményesebb speciális sportolója díjat kapott
2018. Ispán Győző Pro Urbe díj

A 2017-es aranyérem után 2018-ban csak a bronzérmet sikerült megszerezni a Nógrád megyei csapatbajnokságban. Köszönhető ez annak, hogy csapatunk egy sorsdöntő mérkőzésre nem tudott elutazni Balassagyarmatra több játékos betegsége miatt. Így a pontegyenlőség ellenére az egymás elleni eredmény mérlege a gyarmatiak javára billent. A csapatot a következő játékosok alkották: Csáktornyai Lajos, Csépe Róbert, Ispán Győző, Kosztovics Ottó, Oláh Győző.

Az egyéni versenyek eredményessége ismét válogatott olimpikonunk, Bencsik Gergely nevéhez fűződik. Márciusban az előző évihez hasonlóan, sikeres nemzetközi hallássérült versenyt rendeztünk Budapesten, az Ormai László asztalitenisz csarnokban. A helyszín a Magyar Asztalitenisz Szövetség szponzorálása miatt adott volt. Mivel májusban az osztrákok is rendeztek hasonló versenyt a résztvevők megoszlottak a két helyszín között. Voltak, akik mindkét versenyen részt vettek, pl. osztrákok, oroszok, magyarok, de a japánok most Ausztriát választották. Hazai környezetben a mieink csapatban bronzérmet szereztek, Gergely párosban szintén bronzérmet, vegyes párosban ezüstérmet szerzett. Az ausztriai Badenben sikerült megismételni vegyes párosban a hazai eredményt, így onnan is ezüstéremmel tért haza.

Nógrád Megye Asztalitenisz Bajnokságán a nem igazoltak U11-es kategóriájában Hizsnyai Márton ezüstérmet szerzett, a férfi párosok között pedig a Nagy Bálint (Bátonyterenye VASK) – Bencsik Imre (Pásztói AC) páros bronzéremnek örülhetett.
A szokásos Pünkösd Kupa DC versenyünkön megint jól szerepeltek játékosaink. A Németh Bence, Bencsik Gergely duó a második, az Ispán Győző, Oláh Győző duó pedig a harmadik helyet szerezte meg.
A Bátonyterenyén rendezett Gyetvai Elemér Emlékversenyen is dobogón voltak versenyzőink. Németh Bence az egyéni versenyen és párosban is bronzérmet szerzett Bencsik Gergellyel.
A Kövendi Emlékversenyen a Dudás Balázs, Bencsik Gergely páros szerzett bronzérmet.

A Hallássérülteknek most nem rendeztek külön Országos Bajnokságot, hanem összevont Para OB-n kellett megmérkőzniük a mozgássérült, értelmi fogyatékos és szervátültetett versenyzőkkel. Örvendetes, hogy Gergely innen is két éremmel tért haza. Egyéniben bronz, míg Budavári Attilával párosban ezüstérmesek lettek.

Részt vettünk a DVTK Zsigmond Király Általános Iskolában rendezett sportnapján, ahol játszottunk az érdeklődőkkel. Egy együttműködési megállapodás alapján beindítottuk az általános iskolai asztalitenisz szakkört, ahol heti 1,5 órában Bencsik Gergely foglalkozik a gyerekekkel. Egyetemi elfoglaltsága esetén Ispán Győző és én helyettesítjük. 5-8 gyerek vesz részt rendszeresen a foglalkozásokon. Örvendetes tény az is, hogy kb. 1 éve három újonc, ill. serdülőkorú fiatal látogatja az egyesület edzéseit, akik nagyon szépen fejlődnek, és már Berci is leáll velük játszani.

Név Arany Ezüst Bronz Összesen
Bencsik Gergely 0 4 5 9
Németh Bence 0 1 2 3
Csépe Róbert 0 0 1 1
Ispán Győző 0 0 2 2
Oláh Győző 0 0 2 2
Bencsik Imre 0 0 1 1
Dudás Balázs 0 0 1 1
Csáktornyai Lajos 0 0 1 1
Hizsnyai Márton 0 1 0 1
Kosztovics Ottó 0 0 1 1
0 Shares