Pásztói Asztalitenisz Club

RÓLUNK

Történelmünk

Egyesületünk bemutatása

Egyesületünk már 25 éve tölt be meghatározó szerepet Pásztó város sportéletében. Ez idő alatt több korosztály nőtt fel nálunk, és jutott el az újonc korosztálytól, a serdülőn és ifin keresztül, a felnőttekig.

Az egyesület 1998 őszén alakult FABOGÁR néven. Tagjait többnyire azok a személyek alkotják, akik már évtizedek óta rendszeresen űzik ezt a sportot Pásztón. Az alapító tagok egy része minden évben rendszeresen benevezett és játszott a megyei bajnokságban, ahol mindig előkelő helyen végeztek. A továbblépés legfőbb akadálya az volt, hogy nem egyesületi keretek között működtek, így az NB-s osztályba jutás érdekében még osztályozót sem játszhattak.

A FABOGÁR AC úgy tudott 1998 őszén hivatalosan megalakulni, és bejegyzésre kerülni, hogy a Fabogár Kft. felkarolta a pingpongot szerető pásztóiak kis csoportját, és anyagilag támogatta.

Az első nagy előrelépés az egyesület életében az volt, hogy az 1999/2000-es versenyévadban az NB-III. Észak-Magyarországi csoportjában játszhatott. A játékosok tudták, hogy nagyon nehéz lesz „törzstaggá” válni a magasabb osztályban, és ez elsőre, sajnos nem is sikerült.

A 2000/2001-es idényben két csapatot indítottunk a megyei bajnokságban. A csapatok, sikert sikerre halmozva az első és második helyen végeztek. Így lehetőség kínálkozott ismét a magasabb osztályba lépésre, de előbb osztályozó mérkőzésen kellett bizonyítani Borsod és Jász-Nagykun-Szolnok megye bajnokai ellen. Sajnos ezeken a mérkőzéseken alul maradt a csapat, így a 2001/2002-es idényben maradt ismét a megyei bajnokság. Itt ismét sikerült bajnoki címet szerezni és ezúttal az osztályozót is sikerrel teljesítette a csapat. 2002 nyarán a Fabogár Kft. megszüntette az egyesület szponzorálását.

Új vezetőség kezdte meg munkáját első feladata volt az egyesület nevének megváltoztatása Pásztói Asztalitenisz Clubra. Második a közhasznúsági fokozat megszerzése. A különböző procedúrák után 2003.08.01-től közhasznú szervezetként működünk. Harmadik fontos lépés volt a fiatalítás. Megkezdtük az együttműködést a Dózsa György, majd a Gárdonyi Géza Általános Iskolával is. Itt ismerik meg a gyerekek a sportág alapjait délutáni foglalkozásokon, majd innen kerültek hozzánk. További fejlődésükről, versenyeztetésükről mi gondoskodtunk.

A 2002/2003-as versenyévadtól minden évben volt csapatunk az országos bajnokságban, ahol 2007-ben értük el a legjobb eredményt. A 19 csapatból a 8. helyen végeztünk. Ezzel párhuzamosan mindig volt egy vagy több csapatunk a megyei bajnokságban is, ahol többször is a dobogó valamelyik fokán végeztünk.

Számtalan érmet szereztek tagjaink különböző egyéni versenyeken. Többségét megyei szintű versenyen, de van közöttük régiós, sőt országos versenyen szerzett érem is. Több versenyzőnk is felkerült a különböző korosztályos országos ranglistákra.

Az elmúlt évek során többször kaptunk városi kitüntetést. 2003-ban Bencsik Zoltánt Pásztó város legeredményesebb sportolójának választották, ugyanekkor Ispán Győző különdíjban részesült. 2005-ben Pásztó sportjáért különdíjat kapott Bencsik Gergely és Dudás Balázs. Az egyesület 2003-ban megkapta a Pásztó város sportéletében végzett eredményes munkáért díjat. 2007-ben Bencsik Gergely részesült oklevélben kimagasló sporteredményeiért. 2008-ban Pásztó Város Önkormányzata emléklapot adományozott részünkre 10 éves eredményes munkánk elismerése képen. 2009-ben pedig a Pásztó Város Sportjáért Díjat kaptuk meg.

Nagyon büszkék vagyunk az eddigi sikereinkre és elismeréseinkre. A legbüszkébben viszont arra vagyunk, hogy Bencsik Gergely személyében válogatott sportolóval rendelkezünk. Gergely 2007-ben Malmőben mutatkozott be a válogatottban a Hallássérültek Európa Bajnokságán. Azóta részt vett három EB-n (2011 – Lengyelország, 2015 – Ausztria, 2019 – Bulgária), kettő VB-n (2008 – Bulgária, 2012 – Japán) és három csúcs eseményű Siketlimpián (2013 – Szófia, 2017 – Samsun, 2022 – Casias de Sul). Továbbá több nemzetközi versenyen, ahol négy aranyérmet, öt ezüstérmet, és kettő bronzérmet szerzett.  Jelenleg 30. a világranglistán.

Ezek az eredmények mutatják, hogy a nehézségek ellenére mindig igyekszünk jó munkát és eredményeket felmutatni.

2014.ben a nehéz anyagi helyzet miatt kénytelenek voltunk visszalépni az NBIII-as szerepléstől, mert nem tudtuk megfinanszírozni a nevezési díjat és az utazási költséget. Számos alkalommal ismételten szerepelhettünk volna az NBIII-as csapatbajnoki küzdelmekben, de mindannyiszor átadtuk a lehetőséget másnak.

2019-től a Zsigmond Király Általános Iskolával karöltve újra együtt dolgozunk azon, hogy a gyerekek megismerkedjenek a sportággal. A foglalkozásokat Bencsik Gergely tartja, aki edzői szakképesítési diplomáját a Testnevelési Egyetemen szerezte meg.

Jelenleg tagdíjakból tartjuk fenn magunkat, az újra szervezés során törekszünk, hogy még biztosabb lábakon állhassunk, hiszen az új fiatalok számára biztosítani akarjuk a nívósabb bajnoki küzdelmeket.

Az egyesület vezetése mindent megtesz a működés biztosítása érdekében, amihez minden támogatásra nagy szükségünk van.

ÁRAINK

Válaszd ki a neked megfelelőt

asztal bérlés

Bérelj asztalt a haverjaiddal és játszatok kedvetekre.

500 Ft

/fő / óra

csoportos edzés

Edzőnk kis csoportokban foglalkozik Veletek.

2000 Ft

/ fő / óra

egyéni edzés

Egyénre szabott edzés, amikor az edző csak veled foglalkozik.

3500 Ft

/ óra

0 Shares